Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Events

Amarant : Blik op hedendaagse vrouwelijke kunst

Blik op hedendaagse vrouwelijke kunst

Zes heldinnen om te beminnen
Docent: Eveline Heylen

Datum: 2 dinsdagen

7/03/17   14/03/17
Van 10:15 tot 12:45 en van 14:00 tot 16:30
 

Na het midden van de vorige eeuw veranderde het gangbare beeld van kunst op een drastische manier. Het aantal kunststijlen werd groter dan ooit en daarnaast kwam stilaan een einde aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen binnen nieuwe kunst. Het feminisme rukte op en in elke nieuwe stroming probeerden vrouwen de door mannen gedomineerde structuren te doorbreken. 

Deze cursus belicht daarom zes verschillende disciplines en evenveel kunstenaressen met een actieve rol in dit verhaal. Dankzij Louise Bourgeois kreeg de verwerking van ervaringen en angsten een aparte plaats binnen de grammatica van sculptuur. In de schilderkunst lanceerde Marlène Dumas door een spel van beeld en identiteit nieuwe vormen van interpretatie. Cindy Sherman gluurde binnen de fotografie niet enkel naar zichzelf, maar ook naar de wereld, terwijl Marina Abramovic binnen performance en body art plots het lichaam als materie inschakelde. Chantal Akerman schreef met haar cinemawerk vanuit “the personal is political” in een nu eens donkere, dan weer humoristische stijl filmgeschiedenis. Janet Cardiff ten slotte, brengt toeschouwers via installaties en sound art telkens naar een andere wereld. 

Naast de innovatieve rol die deze kunstenaressen in hun discipline hebben gespeeld, komen ook hun bijzondere persoonlijkheden, boeiende parcours en opmerkelijke evoluties binnen een breed socio-historisch kader aan bod.

 

Info en reservatie :

 

Amarant

Zebrastraat 30-001

9000 Gent

09 2691744

 

www.amarant.be

Amarant : Blik op hedendaagse vrouwelijke kunst
07/03/2017
Mu.zee