Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Events

TAZ : INLEIDING TOT DE MOROSOFIE

Matthys van Boxsel

Met de goede raad van de Franse schrijver Raymond Queneau - dat humor een poging is om grote gevoelens van hun stommiteit te ontdoen – schenken TAZ en gastcurator Dirk Pauwels de nodige aandacht aan de morosofie. Morosofie, getuige Wikipedia: ‘Een morosofie (van het GrieksΜωρία: gekte en Σοφία: wijsheid) is een evident absurde waanwetenschappelijketheorie. Een 'waangeleerde' of 'waanwijze' wordt ook wel morosoof genoemd.’
Of ook, morosofie is een wetenschap in wonderland. Morosofen ontwikkelen een eigen fantastische surreële wereld, kunstig, gek en buiten de grenzen van wat men ‘normaal’ noemt. Verrassend in hun denken en ongewild humoristisch wordt elke ontmoeting een niet te beschrijven theatrale belevenis. Binnen dit thema kaderen ook De wetten van menselijke stupiditeit, Jed Martin en The last gentleman. Het project werd mede vormgegeven door het Museum Dr. Guislain.
Matthijs Van Boxsel, die van het bestuderen van domheid zijn levenswerk maakt, voert je als voorbeschouwing op flamboyante wijze binnen in de wereld van de stupiditeit. In zijn driedelige Encyclopedie van de Domheid, een hilarisch wetenschappelijk tractaat, weet hij de domheid op feestelijke wijze te ontleden.
 
'De betrokkenheid bij zijn onderwerp dwingt bewondering af. Het genot dat Van Boxsel beleeft aan de nutteloze eruditie slaat moeiteloos op je over.' (VRIJ NEDERLAND)
De voorstelling gaat door in Mu.ZEE op het 2e verdiep.
Toegangsprijs 10 euro, inclusief ticket tentoonstelling Het museum van de eigenzin
1/8/2017
15 uur
Duur: 75’

Bestel tickets via deze link
 
TAZ : INLEIDING TOT DE MOROSOFIE
01/08/2017, 15:00
Mu.zee