Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Events

Wanneer we spreken over kolonisatie

Deel 1:
boekpresentatie en salongesprek

met Nadia Nsayi en Ludo De Witte in samenwerking met KifKif

In juni 2018 organiseert Mu.ZEE in samenwerking met het kunstenaarsduo Vesna Faassen en Lukas Verdijk - oftewel publieke acties - een traject rond de publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' (2017). Dit boek is de eerste Nederlandstalige bundeling van teksten over de kolonisatie geschreven door Congolese historici, opgeleid en werkzaam in de DR Congo. Tijdens het panelgesprek op 9 juni 2018 zullen Nadia Nsayi en Ludo De Witte spreken over de (mogelijke) toekomst van een wereld zonder kolonisatie. Dit gesprek wordt gemodereerd door KifKif. Op 30 juni 2018 zullen de teksten uit de publicatie worden geanalyseerd en besproken door vijf Belgische Afro-descendant dekoloniale denkers.  Deze 'boekclub' is mede samengesteld door Laura Nsengiyumva.

Wat is kolonialisme? Bestaat kolonialisme anno 2018 nog? Welke gevolgen heeft het kolonialisme voor onze dagelijkse praktijk? Wat is dekolonisering? Is er een wereld mogelijk zonder kolonialisme? Na een inleiding over het boekproject gaan Nadia Nsayi en Ludo De Witte tijdens het salongesprek in op deze vragen. Vervolgens is er ruimte voor een vragenronde vanuit het publiek.

Nadia Nsayi is sinds 2010 beleidsmedewerker Centraal-Afrika bij Pax Christi Vlaanderen en de ontwikkelingsorganisatie Broederlijk Delen. De focus van haar werk ligt op vrede en inspraak in Congo met bijzondere aandacht voor de hoofdstad Kinshasa en de conflictzones Noord- en Zuid-Kivu. Daarnaast volgt ze ook de situatie in de buurlanden Rwanda en Burundi op.

Ludo De Witte is socioloog en auteur van Als de laatste boom geveld is, eten we ons geld wel op. Het kapitalisme versus de aarde (2017), Huurlingen, geheim agenten en diplomaten (2014) Wie is bang voor moslims (2004) en De moord op Lumumba (1999).

 

 

09/06/2018, 14:00
Mu.zee