Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Events

┬┤JAMES ENSOR EN DE FAMILIE ROUSSEAU┬┤

voordracht door XAVIER TRICOT in Mu.ZEE op donderdag 20 februari om 19:00

Tussen 1882 en 1924 schreef James Ensor een vierhonderdtal brieven naar de gekende Brusselse familie Rousseau.  James  --en ook zijn zuster Marie— hadden een echte vriendschap met Ernest Rousseau, Professor Natuurkunde aan de Université Libre de Bruxelles, diens vrouw Mariette en hun dochter.

De verzameling brieven werden indertijd door een kleindochter van Ernest Rousseau geschonken aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, en werd pas recent vrijgegeven. De kunsthistoricus Jean-Philippe Huys, samen met Xavier Tricot, hebben nu in opdracht van de Koninklijke Musea, deze brieven bestudeerd en geanalyseerd.

Deze documenten geven een meer genuanceerd beeld van de mens James Ensor, zijn karakter, zijn frustraties, en zijn ambities. De brieven bevatten onder andere informatie omtrent Ensors (binnenlandse) reizen, de verhoudingen tussen de families Ensor en Rousseau, het overlijden van Ensors vader, en een beschrijving van de genese en betekenis van bepaalde schilderijen en etsen.

Het boek met de brieven wordt in het voorjaar uitgegeven door Peter Lang Publishing, en is rijk geïllustreerd met foto’s en afbeeldingen van werken van James Ensor.

Xavier Tricot zal tijdens zijn voordracht de bovenstaande publicatie bespreken, evenals zal hij kort spreken over het vernieuwde Ensorhuis in Oostende wiens opening is gepland voor mei dit jaar.

Xavier Tricot (Oostende, 1955) heeft verschillende grote Ensor tentoonstellingen in binnen- en buitenland gecureerd, en heeft verscheidene boeken en artikels geschreven omtrent James Ensor, o.a. James Ensor. Catalogue Raisonné of the Paintings, Pandora/Bibliothèque des Arts, Philip Wilson/Michael Wienand, Antwerpen/ Parijs/ Londen/Keulen, 1992.

´JAMES ENSOR EN DE FAMILIE ROUSSEAU´, voordracht door XAVIER TRICOT in Mu.ZEE (Romestraat 11 te Oostende) op donderdag 20 februari om 19:00 – Gratis Toegang

20/02/2020, 19:00
Mu.zee