Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Blog

Verfkwasten en –tubes halen het op Christus en de kerstman.


Kunstschilderes Renée Van Vlierberghe heeft haar atelier in haar gerenoveerde herenhuis in de Frans Musinstraat 46. Ze studeerde aan de academies van Sint-Niklaas en Waasmunster en volgde tijdens haar hoger secundair onderwijs algemene artistieke vorming, schilderkunst, vormstudie, beeldhouwkunst en keramiek. Ze was jarenlang lerares muzische vorming. En tal van haar schilderijen in olieverf, acryl en gemengde technieken waren al te zien op tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ook vandaag blijft schilderen haar grootste passie.  

 

“Ik heb mijn Book Case als een piramide opgebouwd omdat ik het kunstwerk op die manier het meest sierlijk vind en het dan minder plaats inneemt in mijn al erg drukke atelier. De kast leent zich trouwens erg goed tot stapelen en dat heb ik dan ook gedaan met voorwerpen uit mijn jeugd en mijn eigen levensverhaal. Zo rust drie hoog, naast een minischilderijtje en een fotootje op en schildersezeltje, haar eigen dodenmasker: “ Tijdens mijn artistieke opleiding ben ik ooit, samen met nog een paar medestudenten, geschorst omdat we, niet afkerig van enige provocatie, ons eigen dodenmasker in gips hadden gegoten.” Naast de vele reisherinneringen vinden ook wat uigedunde veren (“Ik heb nog   pauwen gekweekt in mijn tuin in Waasmunster, smerige beesten waren dat”), bokalen met schilderskwasten en andere met tekenpotloden, tubes verf en een kerstmannetje: “Ik haat Kerstmis, maar het waarom wil ik niet gepubliceerd zien”, zegt ze kordaat.

Vijf hoog staat, op randje afgrond, een Christus de Verlosserbeeld, gestraft met zijn gezicht naar de kastwand gekeerd: “Een souvenir uit Brazilië. Als het mij eens minder goed gaat, dan draai ik dit Christusbeeld met gespreide armen uit Rio de Janeiro om. Als ik me weer beter voel, mag hij weer de kamer in kijken. Geloof me, ook al ben ik niet gelovig, het is een remedie die helpt!”Overview news >>