Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Events

René Magritte

Het verraad van de beelden

 

dinsdag 5 december  2017

van 10u15 tot 12u en van 14u tot 16u30

docent: Damien Deceuninck

 

In 1928 schildert Magritte ‘Het verraad van de beelden’. Onder de afbeelding van een pijp staat geschreven (geschilderd?): ‘Ceci n’est pas une pipe’.  Een grap of is het ernst?  Met het surrealisme weet je nooit. Maar de titel is veelzeggend. We zien niet wat we (denken te) zien. De beelden die we maken van de dingen zijn de dingen niet. Maar let op, zoek er niet te veel achter: ‘Achter het zichtbare zit alleen het zichtbare’,  zegt Magritte trouwens over zijn beelden.

Magritte bevraagt in zijn schilderijen onze omgang met de dagdagelijkse realiteit. Door ongewone combinaties van woord en beeld, titel en voorstelling, door een confrontatie tussen voor elkaar vreemde dingen verstoort hij ons beeld op de realiteit. 

Na een situering van de figuur van Magritte binnen het surrealisme en de moderne kunst bespreken we diverse beeldvormen in zijn werk : de verhouding woord en beeld, de combinatie collage/schilderijen, het beeld in het beeld, de metamorfosevoorstellingen . 

Je maakt ook kennis met enkele andere kunstenaars die met taal in de beeldende kunst bezig zijn, zoals Joseph Kosuth, Marcel Broodthaers en Bruce Nauman. 

 

Inschrijven via www.amarant.be

 

05/12/2017
Mu.zee