Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Neuigkeiten

Mu.ZEE en Moussem vzw werken samen

Op weg naar de canon van de toekomst

Moussem Nomadisch Kunstencentrum bevraagt de heersende artistieke canon en reflecteert over de gevolgen van de globalisering veroorzaakt door nieuwe en oude migratiestromen. In haar internationale werking focust Moussem op artiesten met een link naar of een openheid voor de Arabische wereld. Moussem richt zich op een divers stedelijk publiek en kiest er bewust voor om haar activiteiten te integreren binnen reguliere kunsthuizen in Vlaanderen, Brussel en Europa. Moussem profileert zich als een internationaal kruispunt in het Vlaamse kunstenveld. Dit uit zich in de vele artistieke samenwerkingsverbanden.

Met het Moussem-Collectie project werkt Mousseum vzw samen met M HKA en Mu.ZEE.

Met MuZEE focust Moussem op jonge kunstenaars met een link naar de MENA-regio, met extra aandacht voor diegenen die actief zijn in België. Jaarlijks wordt een jonge kunstenaar in het kader van het Enter-project geïnviteerd om werk te tonen in Mu.ZEE, gekoppeld aan een aankoop van haar/zijn werk voor de permante collectie. Het eerste resultaat van dit engagement zal voor het publiek zichtbaar zijn vanaf 28 september 2019, met een expo rond het oeuvre van Younes Baba – Ali.

Met het M HKA bouwt Moussem verder op het gezamenlijke, veelzijdige project Zonder Titel, gerealiseerd in 2007. Dit resulteerde ondermeer in de opname van werk van 6 kunstenaars uit Noord-Afrika in de permanente collectie. Beide partners engageren zich de komende jaren tot een verregaande samenwerking rond de collectievorming. Jaarlijks wordt een artiest ondersteund en volgt een expo in het museum. Daarop wordt door Moussem en M HKA werk in co-eigenaarschap aangekocht dat een plek krijgt in de permanente collectie. Het project start op 29 mei 2020 met kunstenaar Basim Magdy.

Moussem – collectie
Mu.ZEE 28.09.19 > 12.01.2020 Younes Baba-Ali
M HKA 29.05.20 > 30.08.20 Basim MagdyÜbersicht die neuigkeiten >>