Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Nieuws

Mu.ZEE stelt een waarnemend directeur aan

Mu.ZEE trekt dit jaar volop de kaart van Ensor en Spilliaert: nog tot 1 maart kan men de Ensorcollectie van het KMSKA ontdekken; en vanaf 15 maart mag de bezoeker een volledige nieuwe presentatie verwachten rond de Grootmeesters van Oostende.   Binnenkort verlaten heel wat werken van Léon Spilliaert het museum en zullen ze te zien zijn in achtereenvolgens de Royal Academy in London en Musée  d’Orsay te Parijs; tegelijkertijd met Parijs in de Alte Nationalgalerie in Berlijn.  Dit geeft Mu.ZEE de kans om uit te pakken met een reeks unieke werken van Spilliaert die zij in langdurige bruikleen heeft gekregen en nog nooit aan het grote publiek werden getoond.       
Daarenboven, dankzij een extra Vlaamse  projectsubsidie van €40.000, naast de jaarlijkse  structurele subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Oostende,  kan Mu.ZEE versneld deze grootmeesters James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke digitaal ontsluiten, o.a. via de nieuwe website die in de lente 2020 wordt gelanceerd.  Dat de grootmeesters door het grote publiek nog steeds worden gesmaakt bewijzen de bezoekcijfers van de afgelopen kerstvakantie: met een gemiddelde van ca. 300 bezoekers per dag, vonden 2.728 bezoekers hun weg naar de Ensor & Spilliaert museumvleugel, maar ook naar Wout Hoeboer, Raoul Servais, Een onvoltooide symfonie en Panamarenko en tijdgenoten.   


In het najaar 2019 ging Mu.ZEE op zoek naar een algemeen directeur.  De procedure heeft niet geleid tot een kandidaat die beantwoordde aan het profiel. De Raad van Bestuur is overgegaan tot de aanstelling van een waarnemend directeur in afwachting van de aanstelling van een definitieve directeur : Bart Plasschaert draagt het waarnemend directeurschap over aan  Dominique Savelkoul. Dominique Savelkoul  (°1963) is geen onbekende in de culturele wereld.  Na haar studies Geschiedenis aan de KU Leuven en een managementopleiding aan de Vlerick School te Gent  belandde ze op diverse directeursfuncties in niet alleen de  culturele wereld, zowel nationaal als internationaal, maar ook in de privésector en de bedrijfswereld, waaronder het Festival van Vlaanderen Gent-Brussel, The London Philharmonic Orchestra, The National Gallery in Londen en de RuhrTriennale in Duitsland.  In 2011 werd ze transitiemanager voor de fusie van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Meer recent oefende ze dezelfde functie uit voor de fusie van de drie kunstensteunpunten (Vlaams Theaterinstituut, Instituut voor Beeldende, Audiovisuele en Mediakunst en Muziekcentrum Vlaanderen). Tot vorig jaar maakte ze deel uit van het Kabinet Sven Gatz waar ze als adviseur Kunsten / Buitenlandse Zaken werkte.   
De perfecte mix tussen management-, communicatie- en artistieke kennis maakt van Dominique Savelkoul de geknipte persoon om Mu.ZEE en het Permekemuseum voor te bereiden op het museum voor de toekomst en de verwelkoming van een definitieve directeur.  De Raad van Bestuur tot slot bedankt Bart Plasschaert die de afgelopen 9 maanden het waarnemend directeurschap op zich heeft genomen.     Overzicht nieuwsberichten >>