Hoger onderwijs

Out of the box

Interactieve rondleiding met creatieve opdrachten in de museumzalen.

Mu.ZEE voorziet ook een rondleiding Out of the box voor het hoger onderwijs. Een prikkelende tour in het museum die studenten uitdaagt tot kijken, vragen, discussiëren, verdieping en creëren. Wat kan kunst betekenen voor jouw vak? Hoe luidt jouw definitie van kunst? Op welke manier kijk je naar kunst? Hoe gekleurd is je culturele bril? Zou je dit ook kunnen maken of schiet de kunstenaar je toch voorbij? En welke rol spelen kunstenaars, kunst en musea voor beeldende kunst vandaag? Veel vragen voor een boeiend wandelgesprek!

Doelgroep: studenten vanaf 18 jaar
Duur: 1,5 uur
Kostprijs: 70 euro/ gids
Aantal: max. 25 studenten/ gids

Boeken

Met open blik

Interactieve rondleiding in gesprek.

Deze rondleiding is geïnspireerd op de methode ‘Visual Thinking Strategies’.

Samen met de studenten bekijk en bespreek je enkele kunstenwerken met open blik. De gids is vooral moderator. Hij of zij stelt vragen, koppelt terug wat er gezegd wordt en vraagt door. Er is nooit een fout antwoord, want de basisvraag is wat er te zien is. Wat iemand ziet in een kunstwerk verschilt sterk van persoon tot persoon. Je kijkt met je eigen referentiekader en met je eigen ervaringen. Misschien pas je je idee aan wanneer je de visie van een ander hoort? Of bouw je verder op wat een ander vertelt? Samen haal je veel meer uit een kunstwerk dan je alleen zou doen!

De methode is geïnspireerd op Visual Thinking Strategies, ontwikkeld door het MoMA in New York. Omdat bezoekers weinig onthouden van een rondleiding wanneer de informatie onvoldoende aansluit bij hun leefwereld, wordt bij deze methode vertrokken van de inbreng van de bezoeker, niet van de kennis van de gids. Iedereen, ongeacht opleiding en culturele achtergrond kan hieraan deelnemen, er is geen achtergrondkennis vereist. Door te benoemen wat je ziet, ga je scherper kijken. Door het vernemen van verschillende visies, verbreed je je blik.

Duur: 1,5 uur
Kostprijs: 70 euro/ gids 
Aantal: max. 15 personen/ gids
Talen: Nederlands (Frans, Engels en Duits op aanvraag)

Boeken

Ensor in tweevoud

(Ensorhuis + Ensor en Spilliaert museumvleugel)

Het Ensorhuis of Mu.ZEE? Kies voor beide met Ensor in tweevoud. Ontdek de leefwereld van Ensor in zijn woonhuis in de Vlaanderenstraat en de originele kunstwerken in de Ensor en Spilliaert museumvleugel van Mu.ZEE.

Duur: 2 uur
Kostprijs: 90 euro voor de gids + combitoegangsprijs van 3 euro/persoon
Aantal: max. 25 personen/ gids
Talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits

Deze formule kan momenteel niet geboekt worden. Rondleidingen zijn voorlopig nog niet mogelijk in het Ensorhuis door de coronamaatregelen.

Op maat voor studenten lerarenopleiding

Wil je graag je studenten lerarenopleiding onderdompelen in de leefwereld van hun toekomstige leerlingen? Onze gidsen laten de studenten proeven van de opdrachten die we ook toepassen in de museumtours voor het kleuter-, lager of secundair onderwijs.

Doelgroep: studenten vanaf 18 jaar
Duur: 1,5 uur
Kostprijs: 70 euro/ gids
Aantal: max. 25 studenten/ gids

Boeken

Reviews van leerkrachten

Lees hier de reviews van Cultuurkuur, door leerkrachten die Mu.ZEE bezochten met hun klas.