Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Evenementen

Wanneer we spreken over kolonisatie

deel 2: boekclub in samenwerking met Laura Nsengiyumva, Vesna Faassen en Lukas Verdijk

In juni 2018 organiseert Mu.ZEE in samenwerking met het kunstenaarsduo Vesna Faassen en Lukas Verdijk - oftewel publieke acties - een traject rond de publicatie 'Wanneer we spreken over kolonisatie' (2017). Dit boek is de eerste Nederlandstalige bundeling van teksten over de kolonisatie geschreven door Congolese historici, opgeleid en werkzaam in de DR Congo. Tijdens het panelgesprek op 9 juni 2018 zullen Nadia Nsayi en Ludo De Witte spreken over de (mogelijke) toekomst van een wereld zonder kolonisatie. Dit gesprek wordt gemodereerd door KifKif. Op 30 juni 2018 zullen de teksten uit de publicatie worden geanalyseerd en besproken door vier Belgische Afro-descendant dekoloniale denkers.  Deze 'boekclub' is mede samengesteld door Laura Nsengiyumva.

Een meerstemmig verhaal ontwikkelen over een thema als kolonisatie, dat is de bedoeling van het boekproject van Vesna Faassen en Lukas Verdijk. Eerder kregen enkel Nederlandstalige historici een stem in het Vlaamse debat en dat moet door dit project veranderen. Het boek kan een startpunt vormen voor een veelzijdigere dialoog en daarom ontwikkelde het duo samen met kunstenares Laura Nsengiyumva een boekclub. Vier Belgische Afro-descendant dekoloniale denkers, met name Tracey Tansia,  Emmanuel Iyamu, Seckou Ouologuem en Sandrine Ekofo werden hiervoor uitgenodigd. Tijdens de boekclub zullen zij het boek interpreteren als in een performatieve lezing en samen van gedachten wisselen. De teksten waarop zij aantekeningen maakten, worden in posterformaat verspreid zodat het boek in dialoog kan gaan met het publiek en de rest van de wereld. Wie dit wenst kan voorbereid naar de boekclub komen door het boek aan te schaffen (€25 via bestel@publiekeacties.org en o.a. ook te vinden in de Mu.ZEE museumshop) of door de teksten te downloaden (documenten hiernaast).

Bio Seckou Ouologuem:

SECKOU OUOLOGUEM is een pionier van de Vlaamse slam poetry scene. Hij stond al op verschillende poëzie- en toneelpodia in bijna alle continenten. In 2009 won hij de Kifkif Awards en in 2015 Spoken "Van Dale" in de categorie ‘lyrics’. Naast het geven en organiseren van lezingen verzorgt Seckou ook lessen slam/rap/expressie in (muziek)scholen, universiteiten en gevangenissen.
 

Bio Sandrine Ekofo:

Sandrine Ekofo behaalde in 2015 haar Master in de Rechten, specialisatie Europees en internationaal recht aan de Universiteit van Antwerpen. Ze werkt ondertussen als polyvalent jurist  voor de Brusselse energieregulator (BRUGEL) en is bovendien mede-oprichtster en voorzitter van Kilalo, een feitelijke vereniging die jongeren met een Afrikaanse afkomst begeleidt, ondersteunt en inspireert op het gebied van onderwijs, cultuur en vrijetijdsbesteding. Ze schrijft daarnaast opiniestukken en is publieke spreekster over onderwerpen zoals dekolonisatie, slavernij, onderwijs, verkiezingen in Congo en diversiteit.

Bio Emmanuel Iyamu :

Emmanuel Iyamu is student in de Sociaal-Economische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en oprichter van AYO Belgium.  AYO Belgium of African Youth Organisation is de eerste Antwerpse studentenkring die zich weloverwogen richt op studenten met Afrikaanse achtergrond en iedereen geïnteresseerd in cultureel Afrika. AYO in het Yoruba (een Nigeriaanse taal) betekent zoveel als: ‘geopenbaarde vreugde of het pad naar zelf-actualisatie.’ Met dit idee voor ogen wil AYO een meer positief zelfbeeld bij Afrikaanse studenten bewerkstelligen om de academische prestatie te verhogen voor een betere instroom, doorstroom en uitstroom van haar leden.
Een van Emmanuel’s favoriete spreuken is: ''Better than a thousand days of diligent study is a day with a great teacher.''

 


Met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren.