Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Tentoonstelling

Figuurlijk

met kunstwerken uit de collectie van Mu.ZEE en het Permekemuseum

Sinds jaar en dag zijn beeldende kunstenaars geboeid door de menselijke figuur. Het onderwerp biedt onuitputtelijke picturale en plastische mogelijkheden. De spanning en de kracht van een lichaamshouding of een gezichtsuitdrukking vertalen naar kleur, lijn, vorm, toets, materiaal en techniek blijft een voortdurende uitdaging.

Moderne en hedendaagse kunstenaars kiezen voor heel uiteenlopende stijlen, materialen en technieken om het menselijk lichaam te vatten: hyperrealistisch, expressief of minimalistisch, soms met een ludiek, grillig spel van lijnen en silhouetten, soms in een strakke, bijna abstracte vormgeving. Enkele figuren zijn gefragmenteerd voorgesteld, andere zijn net heel solide en blokvormig.

Kunstenaars beschouwen de afbeelding van de menselijke figuur ook als een medium om te communiceren over emoties, identiteit, denkbeelden, dromen, angsten, overtuigingen of de rol van een bepaalde groep in de samenleving. De voorstelling van de mens dient als een spiegel voor zichzelf en de toeschouwer en als een reflectie op de wereld.

Ook Constant Permeke heeft zijn leven gewijd aan het uitbeelden van het menselijk lichaam. Geïnspireerd door Afrikaanse sculpturen koos hij voor zware, hoekige vormen en donkere aardkleuren, heel figuratief of quasi abstract, in meer dan levensgrote formaten. Vaak gaf hij met slechts enkele fijne potloodlijnen het gezicht of een hand aan.

‘Figuurlijk’ nodigt de bezoeker uit tot een dialoog met de menselijke figuur in al haar verscheidenheid, gezien door de ogen van een selectie moderne en hedendaagse kunstenaars uit de eigen collectie.Overzicht voorbije tentoonstellingen »

04/04/2015 - 05/06/2016
€ 3
€ 2,50 groepen vanaf 15 personen, 55+,…
€ 1 jongeren 13 tot 26 jaar
Gratis kinderen tot 12 jaar