Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

#2 PIZZA DOGON

Naast een solotentoonstelling in 2019 in Mu.ZEE,  gaat Pascale Marthine Tayou (geb. 1967, Yaoundé, Kameroen – woont en werkt in Gent) reeds in 2018 een aantal kunstwerken in het museum binnenbrengen. Hij nodigt het museum uit om het afgelijnde idee van een tijdelijke tentoonstelling anders te benaderen. De vragen die hij met zijn kunstwerken wil oproepen moeten ‘vandaag’ kunnen gesteld worden. In die zin creëert Tayou een tentoonstelling als een kalender, waarin hij op gezette tijden een kunstwerk in het museum installeert. Hij benadert het museum als een atelier, een plek voor experiment, een ruimte die in beweging kan blijven. Een installatie krijgt vorm vanuit het onderweg zijn en alle materialen, indrukken en ervaringen die de kunstenaar meeneemt. Gaandeweg borrelen er vragen op over identiteit en de magie van kleine dagelijkse rituelen. Onder het mom een zekere lichtheid te willen behouden in het nadenken over maatschappelijke problemen, maakt Tayou geen politieke maar veeleer ‘menselijke’ statements. Hij creëert niet om de kunst te honoreren maar wel om het leven te vieren.

Pascale Marthine Tayou is sinds midden jaren negentig internationaal actief als beeldend kunstenaar. De sculpturen en installaties die hij maakt zijn krachtig en poëtisch. Met al dan niet gerecupereerde materialen maakt hij zijn vormen. Getriggerd door vragen omtrent identiteit, authenticiteit en traditie gaat hij op zoek naar datgene wat ons allemaal bindt. Tayou remixt als het ware een wereld die zowel bevreemdend als vertrouwd aanvoelt. De installaties met beelden, maskers, kleuren en objecten onthullen een nimmer aflatende zoektocht naar het universeel menselijke. 

Vanaf 24 februari 2018 gaat Pascale Marthine Tayou in Mu.ZEE aan de slag: #1 Miss and Miss Gentenaar . De gekozen setting is een nieuwe collectiepresentatie met werken van o.m. Jacqueline Mesmaeker, Keith Farquhar, Thierry De Cordier, Sammy Baloji, Harald Klingelhöller, Franz West en Thomas Schütte.

Vanaf 24 april 2018 start #2 PIZZA DOGONOverzicht huidige tentoonstellingen »

23/04/2018 - 01/02/2019