Newsflash : Een nieuw verhaal voor Mu.ZEE

-
Jean Brusselmans (detail)
 

Momentum creëren in Oostende voor eigen collectie Belgische kunst én voor iconisch gebouw

2021 wordt voor Mu.ZEE, het kunstmuseum aan zee te Oostende een belangrijk kanteljaar: het afgelopen bizarre jaar heeft ons ondanks/dankzij corona immers ook veel inspiratie gebracht. De kiem voor dit omdenken werd gelegd in de zomermaanden: eerst werden de kelders opgeruimd, nadien volgden een aantal reflectiedagen, intern met het eigen team maar ook extern. De nood aan het schrijven van een nieuw verhaal dat recht doet aan de eigenheid van het museum en van onze collectie is dan ook snel beginnen groeien. De behoefte aan een strakkere focus. Aan een nieuw elan ook.

Een nieuw verhaal

Het gebouw van Mu.ZEE behoort tot het cultureel erfgoed en is een opvallend landmerk in Oostende: een modernistisch bouwwerk uit de jaren 1940 van de hand van Gaston Eysselinck met een iconische glazen gevel. Het geeft onderdak aan een unieke collectie, bestaande uit meer dan 8000 werken, die exclusief het verhaal brengt van Belgische kunst. De collectie is ontstaan door het samenbrengen van de collecties van Stad Oostende en de Provincie West-Vlaanderen in 2008 (deel Provincie werd in 2018 overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap).

Mu.ZEE wil terug naar de basis met een hernieuwde focus op haar kerntaak en missie: het tonen van kunst uit België tussen 1880 en nu – kunst die momenteel trouwens internationaal erg in trek is wanneer men onze recente bruiklenen richting Nice, London, Berlijn en Parijs bekijkt. We zetten dus onze eigen collectie opnieuw in de kijker in een uitgepuurd gebouw. Mu.ZEE wil hiervoor een nieuw, inspirerend verhaal brengen dat de basis moet vormen van een vernieuwde identiteit.

Tijdelijke sluiting Mu.ZEE voor nieuwe opmaak

Om dit te kunnen verwezenlijken sluit Mu.ZEE de deuren op maandag 18 januari 2021 om opnieuw open te gaan op 1 juni 2021. Dit betekent concreet dat de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke brute schoonheid zullen worden hersteld, de collectie centraal komt te staan in een radicaal nieuwe scenografie, en het merk Mu.ZEE opnieuw een duidelijke plaats zal krijgen in het culturele landschap, zowel lokaal, nationaal als internationaal.

Met z’n allen ervoor gaan

De Raad van Bestuur gaf recent het vertrouwen aan Dominique Savelkoul en verlengde haar mandaat om nog anderhalf jaar aan te blijven als directeur. Haar ongewone en verfrissende blik vanuit andere disciplines in de (internationale) kunstensector gecombineerd met een flinke portie daadkracht resulteerden op korte termijn in bovenstaande actie. Ook het voltallige Mu.ZEE-personeel staat volmondig achter deze beslissing en werkt graag mee aan dit wervende plan.

“Als nieuwkomer in de Vlaamse museumsector had ik het voorrecht om op een andere manier te kunnen kijken en is het belangrijk om die eerste indrukken vast te houden. Actie uitstellen tot na de grote verbouwingen in 2024 leek me niet meteen een optie. Ik kon ook meteen aan de slag met een geweldig team, een prachtige collectie en een iconisch gebouw. We kunnen dus beter van deze (corona-)nood een deugd maken. Als Mu.ZEE moeten we het nu immers meer dan ooit aandurven om onze ambitie uit te spreken en om met een goed onderbouwde visie en een sterke identiteit naar een boeiende toekomst te kijken. Om terug schwung in het museum te brengen. Om zelf dit momentum te creëren.”