Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Het gebouw

In de Koningin der badsteden ligt wat verscholen in de Romestraat hèt kunstmuseum aan zee, kortweg Mu.ZEE genaamd.  Bij het binnenkomen van de Romestraat springt de imposante glazen gevel onmiddellijk in het oog. Dit imposante modernistische gebouw door architect Gaston Eysselinck (+1953) in 1947 ontworpen in opdracht van de coöperatieve S.E.O.,  Spaarzaamheid Economie Oostende, deed jarenlang dienst als warenhuis en werd door de Oostendenaars kortweg ‘de Coo’ genoemd. Het gebouw werd in tussentijd geklasseerd.  Enkele jaren na het faillissement in 1981 kocht het provinciebestuur van West-Vlaanderen het gebouw.  De verkoopsruimtes werden museumruimtes toen in 1986 het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) hier onderdak vond. In 2008 vond een belangrijke uitbreiding plaats met de komst van de collectie van het Oostendse Museum voor Schone Kunsten: Mu.ZEE was geboren! Mu.ZEE heeft één satellietmuseum :  het Permekemuseum in Jabbeke.

We are on Krumb

Ontdek hoe het museum er uit zag ten tijde van de ‘Coo’.  Download de applicatie ‘Krumb’ via de App Store en Google Play en ontdek een stukje ongekend erfgoed van Oostende.  Waar nu schilderijen, installaties etc hangen of staan, was vroeger ooit de afdeling dameskledij, schoenen, de afdeling boekhouding…

 

In samenwerking met de Beeldenbank Oostende en Phrophets, Antwerpen

Met dank aan Margriet Aps, in het kader van haar masterproef Interieurarchitectuur over het oraal erfgoed van Oostende, en specifiek over De Coo.