Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Over de Collectie

Het museum beschikt over een unieke collectie Belgische kunst van 1850 tot nu. De nadruk op jonge kunst is er vanuit de provincie altijd geweest. In 1957 is de collectie van start gegaan. De toenmalige deputatie van de provincie besloot werk van jonge Vlaamse kunstenaars aan te kopen.  In 1959 werd een aankoopcommissie aangesteld, met het oog op de oprichting van een museum. Na enkele omzwervingen van de collectie  via Ieper en Brugge, opende in 1986  het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK) de deuren in Oostende.  Met het samengaan in 2008 met het Museum voor Schone Kunsten in Oostende wordt een nieuw stukje geschiedenis aan de bestaande geschiedenis gebreid: in 1885 schonk  een privéverzamelaar een aanzienlijke collectie kunstwerken  aan de stad. Acht jaar later besliste de gemeenteraad om een museum op te richten in een zaal van het oude stadhuis op het Wapenplein. De vader van Consant Permeke, Henri Permeke, werd de eerste conservator van het Oostendse Museum voor Schone Kunsten in 1897. Dankzij zijn inspanningen werden belangrijke werken aangekocht van onder meer James Ensor.

De hoogtepunten in de Mu.ZEE-collectie zijn stukken uit het einde van de 19e, begin 20e eeuw, met name van James Ensor, Léon Spilliaert en Constant Permeke. De collectie omvat 3500 inventarisnummers. Er is een belangrijk ensemble van Léon Spilliaert (160 werken) en van Constant Permeke.  In de collectie kan men ook zien hoe het expressionisme tot stand komt, met werken van Jean Brusselmans en Paul Joostens (meer dan 350 collages).

 


Beeldmateriaal en reproducties van kunstwerken uit de collecties kan je opvragen bij Lukas - art in Flanders. Je kan online bestellen via lukasweb of contact opnemen via e-mail

Contact

Lukas – Art in Flanders 
Abrahamstraat 13 
9000 Gent 
T +32 (0)9 235 47 32 
F +32 (0)9 235 47 39