Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Ontdek de twee grootmeesters van Oostende in de Ensor en Spilliaert museumvleugel!

Het uitlenen van een groot aantal werken van Léon Spilliaert in het voorjaar 2020 aan Londen, Parijs en Berlijn en het aflopen van de tentoonstelling "Dromen van parelmoer. De Ensor-collectie van het KMSKA" in Oostende bieden Mu.ZEE nu de uitgelezen kans met een volledig nieuw heringerichte Ensor en Spilliaert Museumvleugel voor de dag te komen.  Na meer dan een jaar vinden de eigen Ensor-werken hun weg terug naar de museumvleugel.  Naast eigen werk van Spilliaert, zullen een reeks ongekende en unieke Spilliaert-werken uit privé-collecties de museummuren sieren, waarvan enkele in een langdurige bruikleen aan Mu.ZEE worden gegeven.  De Belfius Art Collection leent hiervoor Un coin de mon jardin uit 1921. Dit alles is te ontdekken vanaf 15 maart 2020 in Mu.ZEE.

James Ensor, op zoek naar het Licht

Oostende en James Ensor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ensor, geboren in 1860, had een Engelse vader en een Belgische moeder. Hij hield van Oostende. Na enkele jaren aan de Brusselse Academie keerde hij, op zoek naar het licht, voorgoed terug naar Oostende. Heel wat bekende artiesten zoals Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Eric Heckel, Felix Nussbaum ... bezochten hem in Oostende. De stad was zijn muze en een onuitputtelijke bron van inspiratie. Hij hield van de drukte, de onstuimige Noordzee en het carnaval dat de straten elk jaar in feestelijke kleuren onderdompelde. Zelfportret met bloemenhoed, Grote marine - Zonsondergang, De daken van Oostende, Muziek in de Vlaanderenstraat, Na de Storm, Christus bedaart de storm zijn enkele van zijn topwerken! Zijn meest iconische werk, De intrede van Christus te Brussel, kan je bewonderen in het Paul Getty Museum in Los Angeles. Het wandtapijt van De intrede, gemaakt naar op een door Ensor in 1929 ontworpen karton van het originele schilderij, wordt bewaard in de Mu.ZEE-collectie.

Léon Spilliaert, de nachtbraker

De naam van kunstschilder Léon Spilliaert, die twintig jaar jonger is dan Ensor, is ook verbonden aan de koningin der badsteden. Léon Spilliaert was een nachtbraker. Zijn nachtelijke omzwervingen door de stad en lange strandwandelingen inspireerden hem voor zijn beste werken, die donker zijn, en doordrongen van mysterie. De onophoudelijke zoektocht naar zijn eigen identiteit resulteerde in een reeks expressieve zelfportretten met zeer beklemmende sfeer. Gedreven door nieuwsgierigheid en met een drang om zijn eigen grenzen te verkennen, experimenteerde hij met vorm, kleuren, technieken en onderwerpen. Veel tijdgenoten zagen in hem een voorloper van het Vlaamse expressionisme, maar Spilliaert was een vrije geest die zijn eigen weg ging, onafhankelijk van enige stijl of beweging. De collectie, met de bekende meesterwerken De duizeling, De windstoot, De blauwe teil, bevat ook werken die nog nooit eerder aan het publiek zijn vertoond.

Hoewel Ensor en Spilliaert heel verschillende kunstenaars waren, noemen kunstkenners hun namen vaak in één adem met René Magritte, Paul Delvaux en Constant Permeke. De Museumvleugel Ensor & Spilliaert wil de meesterwerken - die de hoogtepunten van de collectie zijn - vooral voor zichzelf laten spreken. Achter elk kunstwerk of document vind je een groot aantal anekdotes en verhalen over het leven van bekende en minder bekende mensen.Overzicht huidige tentoonstellingen »

15/03/2020 - 07/02/2021
€9 standaard
€7,50 +65 jaar
€1 - 26 jaar
Gratis kinderen tot en met 12 jaar

Boek je bezoek online op voorhand via de link hieronder.
Betaling ter plaatse kan enkel via bancontact of payconiq.