Duo, de collectie door de ogen van …

-
duo
 

Met Duo gaat telkens een groep mensen in dialoog met de collectie van Mu.ZEE. Het project loopt al enkele jaren. Elk half jaar wordt de collectie geïnterpreteerd door een andere doelgroep. Voor deze editie werd samengewerkt met FMDO om anderstalige nieuwkomers te sensibiliseren en via kunst hun eigen stem te laten horen. Elk vanuit hun eigen discipline (tekenkunst, schilderkunst, poëzie, kalligrafie …) gingen ze aan de slag met de collectie van Mu.ZEE maar evengoed met de locatie van het museum in Oostende, de zee, hun eigen thuisland… Het werd een intens project, waarbij zowel deelnemers als begeleiders dichter bij elkaar kwamen en elkaar via kunst leerden kennen. Ze leerden de taal bij de kunstwerken, oefenden het oog bij het analyseren en begrijpen van traditionele en eigentijdse genres en technieken en maakten uiteindelijk hun eigen creaties om zo letterlijk en figuurlijk hun plaats te vinden in een nieuwe maatschappij. Via kunst versterken ze hun zelfvertrouwen en vinden ze moed om na een turbulent (oorlogs-)verleden terug de draad van het creëren op te nemen. Ze konden ook vertellen over hun eigen cultuur en hun kennis delen met de andere deelnemers en de begeleiders. 

Sinds oktober 2019 kwam de groep elke week samen. Ze grasduinden door de collectie, de tongen kwamen los, de verbeelding groeide. De groep vond verbondenheid via groepsopdrachten, interactieve methodieken en het experimenteren met verschillende soorten technieken en materialen. Ook andere genres, zoals muziek, video en poëzie, vonden hun weg in het proces. In een laatste fase ging ieder zijn weg, met eigen gekozen media, geïnspireerd door de vele kunstwerken. Er werd ook samen nagedacht over de opstelling van de tentoonstelling en de organisatie van het openingsmoment.

De tentoonstelling bevat beeldende kunst, een bundel poëzie en videoperformances. De nieuwe creaties worden tussen de kunstwerken uit de collectie gehangen om de bezoeker de dialoog tussen de werken te laten voelen. Ook is er een interactief luik waarbij de bezoekers samen een nieuw gedicht schrijven, door telkens iets toe te voegen.

Deelnemers: Mohamed Bellaaziz, Fahreen Diwan, Mashael Ibraheem, Alaa Tarabeshi

In samenwerking met FMDO Oostende

....