Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Tentoonstelling

Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme

Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme wil een eerbetoon brengen aan het korte maar intense leven van deze Belgische futurist. In 2017 zal het honderd jaar geleden zijn dat Schmalzigaug het leven liet in Den Haag. Hij was de allereerste Belgische schilder die zich kon manifesteren in de kern van een internationale avant-gardestroming: het Italiaanse futurisme: zijn artistieke hoogtepunt bereikte hij in 1914!

Deze retrospectieve blikt terug op de korte, maar zeer krachtige futuristische periode die Schmalzigaug in Italië en later als vluchteling in Den Haag heeft doorgemaakt.

Geënt op de artistieke inspiratie van de Italiaanse futuristen Filippo Tommaso Marinetti, Giacomo Balla, Umberto Boccioni, Carlo Carrà en Gino Severini, genoot zijn authentieke stijl veel respect: zij beschouwden hem als talentvolle zielsverwant en vriend.

Deze tentoonstelling brengt het futurisme van Schmalzigaug in dialoog met dat van zijn Italiaanse deelgenoten én met werk van andere Belgische avant-gardekunstenaars, zoals Paul Joostens, Pierre-Louis Flouquet, Prosper De Troyer, Edmond Van Dooren en enkele anderen…   die na 1917 kortstondig de invloed van het futurisme ondergingen.  

 

Info, workshops jongeren tijdens de schoolvakanties, leerkrachtenmap en opdrachtenblaadjes voor lager en secundair onderwijs, reservering rondleidingen… :

32 (0)59 24 21 91 of info@muzee.beOverzicht voorbije tentoonstellingen »

29/10/2016 - 05/03/2017
€9
€7,5 reductietarief
€1 13-26jaar
Gratis <12
€60 Gids

Speciale tickets (geldig t.e.m. 14/02/2017)
Combi-ticket met B-Last (verkrijgbaar in Mu.ZEE of Venetiaanse Gaanderijen)
€12
€9 reductietarief

B-dagtrip (combiticket met B-Last, Venetiaanse Gaanderijen): verkrijgbaar in alle Belgische stations. Toegangsbewijs “Het kookboek van het futurisme”&“B-last” + vervoersbewijs heen& terug.
Uitsluitend in te ruilen bij Mu.ZEE.