TE ZIEN

 

DE COLLECTIE

 
 
 

De Mu.ZEE-collectie is niet rechtlijnig ontstaan, maar sinds 2008 historisch gegroeid uit verschillende collecties. Ze omvat de collecties van de stad Oostende (het vroegere MSK Oostende) en van de provincie West-Vlaanderen (het vroegere PMMK), vandaag van de Vlaamse Gemeenschap.
De Mu.ZEE collectie bevat meer dan 8000 werken en reist langs verschillende tijdsperiodes en stijlen, met België als rode draad. Ze bevat werken met internationale allure, van Oostendse vertrouwelingen als Ensor, Spilliaert en Permeke tot gangmakers als Frits Van den Berghe, Roger Raveel, Raoul De Keyser, Raoul Servais en minder bekende maar sterke kunstenaars als Marthe Wéry, Jacques Verduyn, Walter Swennen. Soms volgde Mu.ZEE één kunstenaar intensief, van andere kunstenaars is maar één werk aanwezig. Dit geeft de collectie een complex maar interessant karakter.
Alle kunstenaars in de collectie zijn gekozen omwille van hun bijdrage aan de geschiedenis en ontwikkeling van Belgische kunst, dus niet enkel omwille van hun nationaliteit. Ze zijn ofwel in België geboren, ofwel aanbeland (en soms weer vertrokken). België is altijd een vrijplaats geweest voor kunstenaars die kritisch keken naar elkaar en de wereld, op een hoog beeldend niveau. ‘Mijn talent bestaat er in Belg te zijn’, zei Marcel Broodthaers ooit.

Te ontdekken op 1 en 2 en balkon 1a en 2b.

Dit najaar staan er enkele opwindende veranderingen op ons programma in ons museum. Van 3 oktober tot 15 december 2023 zullen sommige verdiepingen tijdelijk gesloten zijn vanwege de wisseling van onze collectie en de opbouw voor de James Ensor tentoonstelling.

Hier is een overzicht van de geplande sluitingen:

1e Verdieping: De volledige achtervleugel gewijd aan "Hedendaagse Kunst" (einde Ada Van Hoorebeke) zal gesloten zijn vanaf 3 oktober tot 15 december.

Volledige 1e Verdieping: van 14 november tot 15 december, voor de afbouw van onze hedendaagse kunstcollectie en de opbouw van de James Ensor tentoonstelling. Ook de tussenverdiepingen met onze collectie zullen in deze periode gesloten zijn.

TENTOONSTELLINGEN

 

Rose, rose, rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België 1830 - 1930

16.12.23 - 14.04.24

Meer info

TE ONTDEKKEN

 

Aglaia Konrad:
kammerspiel

|Fotobiënnale Oostende

16.09.2023 - 14.04.2024

Meer info