Kunstmuseum aan zee Collecties van
de Vlaamse Gemeenschap
en
Stad Oostende

Tentoonstelling

Ensor en Spilliaert museumvleugel. Twee grootmeesters van Oostende

Ontdek de twee grootmeesters van Oostende in de nieuwe Ensor en Spilliaert museumvleugel!

Oostende en James Ensor zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.  James Ensor hield van zijn Oostende: de stad was zijn muze en inspiratiebron.  Hij hield van de stad met de vele mensen, de onstuimige Noordzee , het carnaval dat jaarlijks de straten kleurde…  Ook de schilder Léon Spilliaert, twintig jaar jonger dan Ensor,  heeft zijn naam aan de Koningin der Badsteden gelinkt.  Zijn nachtelijke zwerftochten doorheen de stad en de lange wandelingen langs het strand zetten hem aan tot het creëren van zijn beste werken: donker  en mysterieus! Alhoewel Ensor en Spilliaert heel verschillend waren als kunstenaars worden hun namen vaak in een adem vernoemd. 

In Twee grootmeesters uit Oostende wil het museum in de eerste plaats haar topstukken laten spreken. Achter elk kunstwerk of archiefdocument schuilt een resem aan kleine en grote verhalen met en over oa de  vrederechter Eugène Demolder, Edgar Allan Poe, dokter in de Wetenschappen Ernest Rousseau, schimmeldeskundige Mariette Hannon-Rousseau, kunstenaar Willy Finch, biograaf, kunstcriticus en brievenschrijver Emile Verhaeren, poëet en kursaaldirecteur Henri Vandeputte, mecenas en muziekliefhebber Emma Lambotte, de Brusselse uitgever Edmond Deman, kunstpromotor en galeriehouder Paul-Gustave Van Hecke, criticus en kunstenaar Théodore Hannon, cultuurfilosoof Walter Benjamin, Stefan Zweig, de componist Richard Wagner, Franse auteur Honoré de Balzac, Alfred Jarry en filmmaker Henri Storck.  Ze voeren ons mee naar het Oostende van toen, weerspiegeld in het Oostende van vandaag. 

Nieuw! 

Ensor en Spilliaert Museumvleugel is tijdelijk gesloten voor de opbouw van Dromen van parelmoer.  De Ensor-collectie van het KMSKA in Oostende

Op 12 mei opent in de Ensor en Spilliaert Museumvleugel de tentoonstelling Dromen van parelmoer.  De Ensor-collectie van het KMSKA in Oostende.

Hierdoor is vanaf 2 mei de Ensor  en Spilliaert Museumvleugel gesloten om op 12 mei open te gaan met de nieuwe tentoonstelling.

Na 10 jaar is deze collectie opnieuw zichtbaar niet in Antwerpen, maar wel in de thuisstad van James Ensor, Oostende.  De afgelopen jaren werd de Antwerpse Ensor-verzameling tentoongesteld in New York, Chicago, Los Angeles, Tokyo, Bazel, Kopenhagen en Utrecht , en nu in Oostende.

Je kan alvast je tickets boeken via www.muzee.be/nl/muzee/publicaties. Wil je de tentoonstelling met een gids bezoeken,  boek dan via info@muzee.be

Meer info gewenst? info@muzee.be – 059 24 21 91 Overzicht voorbije tentoonstellingen »

30/04/2016 - 01/05/2018
€9 individuele bezoeker
€7,50 groepen vanaf 15 pp, 65+
€1 jongeren van 13 tot en met 26 jaar
Gratis kinderen tot en met 12 jaar