Anna Boch, een impressionistische reis

-
Anna Boch, En Juin, 1894. Musée des Beaux-Arts, Charleroi. Communauté française de Belgique, langdurige bruikleen.
 

Met werk van Vincent van Gogh, Paul Signac, Paul Gauguin en vele anderen

Mu.ZEE brengt een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), kunstschilderes en mecenas. Dit 175 jaar na haar geboorte. De tentoonstelling richt zich op Anna Boch als kunstenares en als vrouw aan het einde van de 19e eeuw in België. Ze stond bekend als zeer vooruitstrevend: ze bezat een auto, reisde veel en vaak alleen – niet evident als vrouw in die tijd. Net zoals haar impressionistische tijdsgenoten Berthe Morisot (1841- 1885) in Frankrijk of Mary Cassat (1844-1926) in de Verenigde Staten, wordt ook Anna Boch geboren in een erg welgesteld milieu. Anna’s broer Eugène (1855-1941) zal ook schilder worden in Parijs en hij raakt er bevriend met Vincent van Gogh. Haar neef, advocaat en schrijver Octave Maus (1856-1919), is de grondlegger van de impressionistische kunstenaarsgroepen Les XX en La Libre Esthétique, in Brussel. Haar familie was eigenaar van de Manufacture Boch Frères Keramis in La Louvière. Deze impressionistische kunstenares genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar: ze verzamelde werk van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars nemen zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in in haar oeuvre. Ook de Noordzee als onderwerp verschijnt in haar oeuvre: de Belgische kust en vooral Oostende, de stad van James Ensor, waren haar niet vreemd: James Ensor, van wie ze onder meer een sleutelwerk La Musique russe verwierf, lag haar nauw aan het hart. Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan zoals Paul Signac, La Calanque (KMSKB), Paul Gauguin, Conversation dans les prés Pont-Aven (KMSKB), Vincent van Gogh, Portret van Eugène Boch (Musée d’Orsay, Paris). Na Oostende reist de tentoonstelling door naar het museum van Pont-Aven.

Tentoonstelling in samenwerking met het Musée de Pont-Aven (Frankrijk). Mu.ZEE dankt onze partners, klik hier.

  • Extra digitale campagne "Meet Anna Boch & the artists" - 
    Mu.ZEE viert de grote Anna Boch tentoonstelling samen met sterke vrouwen uit de kunst- en verzamelwereld :
    Mu.ZEE sprak drie inspirerende en vrouwelijke kunstenaars/verzamelaars aan als ambassadrices van de tentoonstelling: Joëlle Dubois, Nadia Naveau en Marie Cloquet. Samen met hen en Generation WOW lanceert Mu.ZEE de digitale campagne "Meet Anna Boch & the artists”. 
    Voor meer info, klik hier.

 

TIP! Maak gebruik van de 'fast-lane'-toegang

Vermijd lange wachtrijen en reserveer  nu tickets via deze link.

Wist je dat Mu.ZEE 50% korting geeft op je treinticket wanneer je met de trein naar Oostende komt om de tentoonstelling ‘Anna Boch’ te bezoeken?
Hoe? Boek een ticket op muzee.be  voor de tentoonstelling ‘Anna Boch: een impressionistische reis’. Op het ticket vind je een unieke code.  Koop met deze NMBS-code jouw Discovery Ticket op www.nmbs.be/discovery  en reis H/T naar Oostende met 50% korting.

....