Barro y Fuego - INNOVANDO LA TRADICIÓN (Beaufort 2015)

-
Locatie: Mu.ZEE

Innovando la Tradición toont een bijzonder en omvangrijk project binnen de muren van Mu.ZEE.  Barro y Fuego is een verzameling van 100 keramieken uit de Mexicaanse staat Oaxaca, een staat bekend voor zijn handwerk als keramieken.

De wijsheid, diversiteit en schoonheid van de aardewerktraditie in Oaxaca, evenals haar esthetische waarde, hebben het cultureel erfgoed van de inwoners door de tijd heen in stand gehouden. Het is momenteel de belangrijkste bron van inkomsten en vormt de identiteit van een groot deel van de bevolking van deze staat.

De verzameling keramieken illustreert de huidige praktijk van het produceren van aardewerk in 65 gemeenschappen in Oaxaca. Stukken uit bijna alle regio’s zijn vertegenwoordigd: Sierra Norte, Sierra Sur, Cañada, Istmo, Costa en Valles Centrales. Het doel van dit project is om de diversiteit, schoonheid en het artistieke gevoel van het traditionele aardewerk uit Oaxaca te tonen. Ook streeft het naar het aanbieden van tools voor het publiek om de handel in aardewerk in al zijn complexiteit en diepgang te interpreteren en te waarderen.