Conversation Piece

-
Locatie: Mu.ZEE

Conversation Piece is een tentoonstelling samengesteld met recente aanwinsten en werken in langdurige bruikleen van onder meer Jacqueline Mesmaeker, Sammy Baloji, Sven Augustijnen, Aglaia Konrad, Ana Torfs, Peter Downsbrough, Jan Vercruysse, Lili Dujourie, Lucy McKenzie, Valérie Mannaerts, Sylvie Eyberg, Philippe Van Snick, Guy Mees, Koenraad Dedobbeleer, Marc Nagtzaam, Nico Dockx, Benoit Platéus, Peter Wächtler, Manon de Boer en Nedjma Hadj, Jef Geys, Daan van Golden, Marcel Broodthaers, Jane Graverol, …

Collectievorming behoort tot de kern van Mu.ZEE’s museale werking. De noties ‘verzamelen’ en ‘verzamelaar’ verruimen het denken over een collectieplan en kunstaankopen. Conversation Piece gaat dan ook over de generositeit van het kunstvoorstel en over een antropologie van het beeld, over droom en mythe als een collectief gegeven. Hoe verzamelen we gegevens? Hoe ontstaan verbindingen en correspondenties? Wanneer is er sprake van een meervoudig en meerstemmig gesprek? De verzamelaar ontdekt én correspondeert.
Of zoals Hannah Arendt het verwoordt: “‘De wereld en de mensen die haar bewonen, vallen niet samen. De wereld ligt tussen de mensen. Dit tussen - de politieke ruimte – heeft vandaag onze grootste zorg, omdat ze onderhevig is aan de meest flagrante ontreddering.”
Misschien is het museum de plek waar een ‘barst’ kan ontstaan en de wereld weer een voorwerp van gesprek kan worden.

“Ce qui change, c’est ce que nous voyons.” (Jacqueline Mesmaeker)