Documenting Cadere, 1972 -1978

-
Locatie: Mu.ZEE

André Cadere was een nomadische kunstenaar en een sleutelfiguur binnen een generatie avant-garde kunstenaars die in de jaren zeventig het wezen van het kunstwerk en het institutionele karakter van de kunstwereld in vraag hebben gesteld. De tentoonstelling, samengesteld door kunsthistoricus en schrijfster Lynda Morris, brengt archiefmateriaal samen over Cadere’s aanwezigheid, zijn wandelingen, lezingen en interviews vanaf 1972 tot en met zijn dood in 1978.

 

De acties van Cadere gaan over zijn aanwezigheid en verschijning met zijn gekleurde ‘barre de bois rond’ (een uit verschillende, gekleurde houtsegmenten samengestelde stok) op tentoonstellingen en andere publieke plekken. Aan de hand van documenten, foto’s en uitnodigingskaarten vertelt de tentoonstelling het verhaal van zijn publieke optredens en onaangekondigde aanwezigheid op vernissages. Net als zijn ‘barre de bois’ zijn ze bepalend voor een goed begrip van zijn nalatenschap. Cadere’s aandacht voor de politieke dimensie van de openbare ruimte laat zich lezen binnen de economische crisis van de jaren zeventig en toont vele parallellen met vandaag.

 

Op 12 december 1975 presenteert André Cadere samen met Bernard Marcelis, ‘une barre de bois’ in café l’Oasis te Kain, een buitenwijk van Doornik. Hij stipuleerde dat zijn werk niet alleen in steden maar ook in ‘een klein dorp zonder culturele avant-garde’ zichtbaar diende te zijn. Cadere’s lange verbondenheid en vriendschap met talrijke Belgische kunstenaars, verzamelaars en galeriehouders is bepalend  geweest voor zijn artistieke traject. Mu.ZEE is trots om dit tentoonstellingsproject van Lynda Morris te tonen in samenwerking met Modern Art Oxford en Artists Space te New York.

 

Gastcurator Lynda Morris is Professor of Curation aan de  Norwich University College of the Arts, waar zij  de succesvolle EASTinternational open submission exhibition oprichtte in 1991
Zij was curator van  de eerste tentoonstellingen in de UK van kunstenaars zoals  Agnes Martin, Bernd & Hilla Becher, Gerhard Richter, en recent was zij co-curator van de tentoonstelling Picasso: Peace and Freedom die plaats vond in de Tate Liverpool in 2010. 

 

Courtesy Estate of André Cadere and Galerie Herve Bize, Nancy