Het sterrenalfabet van E.L.T. MESENS (1903 -1971)

-
Locatie: Mu.ZEE

Een goed bewaard geheim uit het Belgische surrealisme! 
 
Edouard Léon Théodore Mesens (1903-1971), een mysterieuze en veelzijdig kunstenaar die tot de verbeelding spreekt
 
Edouard Léon Théodore Mesens was een musicus, poëet, uitgever, fotograaf,  kunsthandelaar en -verzamelaar. Hij was de man die René Magritte zijn internationale bekendheid gaf en Engeland kennis liet maken met het surrealisme!  
De Roemeens dichter Tristan Tzara, de Franse componist Eric Satie en Peggy Guggenheim maakten deel uit van zijn uitgebreide vriendenkring  
 
Vanaf de jaren 1938 leidde hij als directeur The London Gallery, waar kunstenaars zoals René Magritte, Paul Delvaux, MirÒ , Max Ernst… hun werk tentoonstelden. 
 
Maar E.L.T. Mesens zal vooral de geschiedenis ingaan als  één van de grote surrealistische bezielers en kunstenaars uit de toenmalige Belgische en internationale kunstscène. Hij  speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het surrealisme in België dankzij oa  zijn relaties met dadaïstische en surrealistische schilders en dichters en de vele geschriften die hij publiceerde. Zijn werk, hoofdzakelijk collages bevinden zich zowel in publieke als privécollecties. 
 
 
Een unieke invalshoek van de tentoonstelling
Mu.ZEE stelt de omvattende persoonlijkheid van Mesens op een originele manier voor:  ze kiest voor een chronologisch parcours dat ingedeeld is volgens de voornaamste steden waar de kunstenaar vertoefd heeft. De bezoeker wordt meegenomen doorheen Europa en ontmoet er vele grote kunstenaars van toen!  
 
Tijdsgenoten van E.L.T.Mesens 
In  Het sterrenalfabet van  E.L.T. Mesens ontmoet Mesens andere tijdgenoten:  Frits van den Berghe, Man Ray, Joan Miro, Paul Klee, Constant Permeke, Picasso, Salvador Dali, René Magritte, Yves Tanguy, Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Francis Picabia, Max Ernst en vele anderen!