Joe Scanlan Part I - Object Lesson

-
Locatie: Mu.ZEE

In de inkomhal van Mu.ZEE kan tot 7 oktober Object Lesson van de Amerikaanse kunstenaar Joe Scanlan bewonderd worden. Een object lesson kan je het best omschrijven als een situatie waarin de eigenschappen en het gedrag van iets zo vanzelfsprekend zijn dat woorden bijna overbodig zijn. Wil je een voorwerp dus beschrijven, dan neem je het best gewoon waar zoals het is.

Part I, Object Lesson, toont 19 Nesting Bookcases (1990-nu) – die door Mu.ZEE werden aangekocht. Tijdens Part II, Truffle finds pig kunnen de inwoners van Oostende de Nesting Bookcases van het museum lenen om ze thuis of in bedrijven over heel de stad een plaatsje te geven.

Esthetisch gezien leunt de Nesting Bookcase sterk aan bij het minimalisme en de arte povera.  In praktisch opzicht komt de Nesting Bookcase voort uit de lange traditie van draagbaar Amerikaans design.  De Nesting Bookcase is Scanlans stempel op de hedendaagse kunst. Een voorwerp dat zowel interessant is om te aanschouwen als om in de praktijk te gebruiken. Het bestaat uit een rechthoekig vak met vier onafhankelijke schappen, het ene iets kleiner dan het volgende zodat ze zich in elkaar en in het vak “nestelen”. Het vak en de schappen zijn geperforeerd zodat je ze met een riem kan transporteren als ze in elkaar genesteld zijn. Staan ze opgestapeld, dan dient de riem als een structureel treksnoer om het geheel te stabiliseren. Bij Mu.ZEE worden deze twee hoofdfuncties - in rust of beweging - weerspiegeld door de twee instellingen - het museum en de stad - die betrokken zijn bij de tentoonstelling.

Object Lesson wordt begeleid door een prachtige tweedelige publicatie, uitgegeven door Mu.ZEE, ontworpen door DexterSinister uit New York en verdeeld door Walther Koenig Bookhandlers uit Keulen.

Part II     Truffle finds pig, vanaf 7/10/2012