Lili Dujourie - Folds in time

-
Locatie: Mu.ZEE

Het werk van Lili Dujourie (°1941, Roeselare)  vermengt invloeden van Vlaamse Primitieven zoals Jan Van Eyck met haar persoonlijke, vanuit de laat jaren ’60 vertrekkende artistieke benadering. Ze werkt in marmer, papier-maché, staal, lood, fluweel en keramiek, waarbij ze decoratie en ornament een centrale rol geeft en speelt met de sensualiteit en directheid van de materialen. Haar sculpturale ingrepen vechten een strijd uit tussen schilderij en sculptuur, tussen balans en zwaartekracht, tussen abstractie en figuratie en tussen hun fysieke aanwezigheid en hun omgeving. Haar kernthema’s zijn de relatie tussen natuur en cultuur, het verstrijken en het gewicht van de tijd en haar zoektocht naar een emotioneel begrip van ruimte.

 

De tentoonstelling vindt parallel plaats in S.M.A.K. (Gent) en in Mu.ZEE (Oostende). De twee scenes van deze tentoonstelling - de ene in het binnenland en de andere bij de zee, - bestrijken Dujouries oeuvre vanaf haar debuut in de laat jaren ’60 tot vandaag.

Als een extra interventie presenteert Dujourie haar eerste fluweelwerk, Maagdendale (1982), in het Museum voor Schone Kunsten in Gent.  Dit museum leende haar een schilderij uit van de 17de-eeuwse meester Jan Boeckhorst dat te zien is hier in Oostendse. Ook Katinka Bock sluit aan bij de tentoonstelling in Oostende. Met enkele artistieke ingrepen daagt ze Lili Dujouries werk uit vanuit een compleet ander perspectief. In combinatie met het Gentse deel van deze tentoonstelling presenteert S.M.A.K. een selectie vroege pasteltekeningen van Lili Dujourie. Dit ingebed in de lopende collectiepresentatie rond Sol LeWitt’s Wall Drawing No.36. Onder meer Cady Noland, Blinky Palermo en Kitty Kraus nemen ook aan dit nieuwe tentoonstellingshoofdstuk deel.(meer info, zie link hiernaast)