Passie #1 - Collectie Mu.ZEE ontmoet Collectie Belfius Bank

-
Locatie: Mu.ZEE

Passie #1
Een hartstochtelijke ontmoeting tussen de collectie van Mu.ZEE en Collectie Belfius Bank

Sinds het ontstaan van Mu.ZEE, pakt het museum jaarlijks uit met verschillende collectiepresentaties: hiermee wil zij niet alleen de diversiteit van de collectie onderstrepen, maar probeert ze telkens in te spelen op en linken te maken met de tijdelijke tentoonstellingen.

Voor 2012 is er voor een bijkomende unieke invalshoek gekozen: twee bijzondere collectiepresentaties zullen plaatsvinden waarbij de museumcollectie van Mu.ZEE en Collectie Belfius Bank met elkaar in dialoog gaan. Beide collecties geven een overzicht van de Belgische kunst zowel van de 19e als de 20e eeuw tot en met vandaag.

In de dialoog tussen beide collecties Belgische kunst wordt afgestapt van een chronologische voorstelling. De tentoonstellingen vormen een serie afleveringen waarbij telkens een cluster van drie kunstenaars uit beide collecties wordt geselecteerd met verbindingen naar andere kunstenaars uit verschillende periodes.  Er wordt niet alleen naar resonanties gezocht, maar ook naar verschillen met de bedoeling de rijkdom van de Belgische kunstgeschiedenis te tonen.   Mu.ZEE sluit met deze presentaties ook nauw aan bij een onderwerp dat in 2010 voor de eerste maal werd aangesneden met de tentoonstelling PPP, Public Private Paintings waar het aspect verzamelen, de totstandkoming van en de verhouding en de relatie tussen privé en publieke kunstcollecties aan een grondig onderzoek werden onderworpen.

In deze eerste aflevering  Passie #1  ontmoet de generatie van Jan Vercruysse, Lili Dujourie, Thierry De Cordier en andere tijdsgenoten uit de jaren 1980 de groten uit de 19e en de eerste helft van de 20e eeuw zoals Fernand Khnopff, George Minne, René Magritte, Constant Permeke en Félicien Rops.