Untitled#1. Work-in-progress

-
Locatie: Mu.ZEE

Duo door de ogen van….
het Jongerenplatform Untitled

Untitled. Work-in-progress

Untitled heet het Jongerenplatform van Mu.ZEE. De naam verwijst naar het onbenoemde, zoekend naar een eigen weg, experimenterend, open voor veel interpretaties, grenzen aftastend, tradities in vraag stellend… Vijf maanden lang hebben 18 jongeren tussen 18 en 26 jaar samen een traject doorlopen in Mu.ZEE. Ze werden via een open call gekozen door een kernteam van 5 jongeren die het Jongerenplatform een jaartje eerder hadden opgericht. Bedoeling was om samen uit te zoeken wat jonge artistieke mensen kunnen betekenen voor een gevestigd museum en op welke manier het museum hierdoor meer jongerenvriendelijk kan gemaakt worden. Er zijn immers heel weinig jongeren die een museum bezoeken. Hoe komt dit? Hoe ervaren jonge mensen een museum? Wat vinden ze van de wetten en regels voor bezoekers? En van de keuze van de kunstwerken en de manier van presenteren? Wanneer is een kunstwerk af? Is het niet boeiend om net het proces in beeld te brengen? Mag het kunstwerk nog evolueren wanneer het binnen de museummuren hangt? Is de kunstenaar een deel van het kunstwerk? Wat is het effect van de museumruimte op de beleving van een kunstwerk? Het zijn vragen die in de loop van het traject regelmatig op tafel kwamen en waarmee de jongeren aan de slag gingen. Want het doel was om een eigenzinnige presentatie samen te stellen volgens hun eigen wetten en bepalingen, een soort van presentatie van de toekomst.

Duo is een project in Mu.ZEE waarbij de bezoeker in dialoog gaat met de collectie van het museum. Het loopt reeds meerdere jaren en sinds kort wordt het elk half jaar geïnterpreteerd door een andere doelgroep. Het Jongerenplatform heeft het project even gekaapt en er een eigenzinnige wending aan gegeven. Ze gingen in dialoog met de collectie van Mu.ZEE, maar evengoed met de locatie van het museum in Oostende en aan de zee, met de traditionele genres en technieken van de kunstwerken die in een museum hangen, met het resultaat versus het proces, met de museumruimte … Het werd een intens en boeiend project, soms botsend, soms samenvloeiend en met verrassende nieuwe inzichten. Het resultaat is een driedelige presentatie waarbij telkens het onderzoek van 6 jongeren wordt uitgelicht in dialoog met één collectiestuk van Mu.ZEE. Elke presentatie duurt 8 weken en is voortdurend in evolutie. De jongeren grijpen in de presentatie in tijdens die periode en zoeken verbindingen met elkaar. Het experiment stopt niet, het blijft steeds groeien. Het wordt bovendien gevoed door enkele evenementen die ze samen op poten zetten in het museum. Op die momenten nemen ze even het museum over en vullen ze die met eigen performances, projecties en ingrepen die telkens een deeltje van hun complexe artistieke onderzoek uitlichten.

Jongerenplatform van Mu.ZEE Oostende.

#1 – 27 07 2019 – 20 09 2019
#2 – 21 09 2019 – 14 11 2019
#3 – 16 11 2019 – 12 01 2020

Zaterdag 27 juli van 18 tot 22 uur wordt het project geopend met live performances door de deelnemende kunstenaars tijdens de jaarlijkse gratis zomernocturne.

Programmatie :
 
18.00 uur                         
deuren open
 
18.00 – 22.00 uur            
Bring back my artwork
doorlopend – over hele museum
 
18.00 – 22.00 uur            
Justine Cappelle Maregrave
doorlopend in loop – verdieping 2a
 
19.00 uur                         
Bart Plasschaert ondervoorzitter Mu.ZEE vzw
geeft een introductie
verdieping 1b
 
19.15 – 19.45 uur            
Alix De Jonge brengt muziek met XILAD
verdieping 1b
 
19.15 – 21.30 uur            
Anaïs Maes performances
.com, Brieven aan Baricco, Letters to Alessandro
gelijkvloers bar
 
19.30 – 21.00 uur            
Linde Dumolein performance Bouwen
gelijkvloers
 
18.30 uur                         
Tim Courtyn Tal para qual
compositie voor gitaar en stem in een persoon
gelijkvloers
19.45 uur                         
20.30 uur                                           
21.15 uur