Valéry Proust Museum/ White Cube Fever

-
Locatie: Mu.ZEE

De tentoonstelling Valéry Proust Museum/White Cube Fever is geen reguliere groeps- of thematentoonstelling, maar een environment samengesteld uit werken van verschillende kunstenaars, zowel recente als oudere. De tentoonstelling is gebaseerd op het idee van het onvermijdelijke verdwijnen van de  kunst in de museale leegte.

Curator Camiel Van Winkel vertrekt vanuit het essay getiteld “Valéry Proust Museum” van de Duitse filosoof Th.W. Adorno uit 1953. In dit essay behandelt Adorno het probleem van de museale conditie van de moderne kunst aan de hand van teksten van de Franse schrijvers Marcel Proust en Paul Valéry. Van Winkel trekt de lijn door naar de hedendaagse situatie en maakt een tentoonstelling die te beschouwen is als een pleidooi voor de white cube.

Tussen de kunstenaar die zich terugtrekt uit zijn werk, en de beschouwer die gelooft dat het werk voor een ander is bedoeld, opent zich een tastbare kloof. Valéry Proust Museum/White Cube Fever exploiteert het emotionele potentieel van deze kloof. Met werk van Josef Albers, Robert Barry, Lynda Benglis, Frits Van den Berghe, Cosima von Bonin, Dirk Braeckman, Gerhard von Graevenitz, Dan Graham, Rodney Graham, Arnoud Holleman, Craigie Horsfield, Ekaterina Kaplunova, Hélène Keil, Raoul De Keyser, Alvin Lucier, Pol Mara, Willem Oorebeek, L.A. Raeven, Jeroen de Rijke/Willem de Rooij, Berend Strik, Paul Thek.

Valéry Proust Museum/White Cube Fever is het resultaat van een samenwerking tussen het lectoraat beeldende kunst van AKV|St Joost (Avans Hogeschool) in Den Bosch en Breda, Marres, centrum voor hedendaagse cultuur in Maastricht en Mu.ZEE te Oostende.

Valéry Proust Museum/White Cube Fever… een intrigerend verhaal!