Victor Servranckx /// de jaren twintig

-
Locatie: Mu.ZEE

Victor Servranckx (1897 – 1965) geboren in Diegem bij Brussel,  was een buitengewoon kunstenaar. Zijn werk evolueerde van mathematische constructies,  over abstract-surrealistische werken en  lyrische kleurenuitbarstingen naar materie-experimenten en symmetrische structuren.  Deze enorme variëteit maakt van hem een boeiende individuele persoonlijkheid.

Victor Servranckx wil de nadruk leggen op Servranckx’ werk uit de jaren 1920 met een focus op het begin van zijn abstract-geometrische periode. De tentoonstelling toont hoe Servranckx een fascinatie voor het mechanische en de fabriek, zijn werkplaats, omzet in een artistiek denken dat veel verder gaat dan het schildersdoek en de vermenging van verschillende kunstdisciplines omvat.
Victor Servranckx illustreert de veelzijdigheid van de kunstenaar: Servranckx als schilder, schrijver van manifesten, ontwerper van behangpapier, architect, meubelmaker, etc…  of hoe modernisme uit de jaren 1920 doordrong in alle niveaus van het dagdagelijkse leven!                                                                         

Ook zijn contacten met oa de kunstenaars René Magritte en Filippo Tommasso Marinetti, en zijn deelname aan The international exhibition of Modern Art van de Société Anonyme te New York worden onder de aandacht gebracht!
Heel wat privécollecties alsook nationale en internationale musea verleenden hun medewerking aan deze tentoonstelling waaronder MoMa in New York, Centre Pompidou in Parijs, het Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig in Wenen, Lehmbruckmuseum in Duisberg, Museum van Elsene …