Bibliotheek
Zoek je informatie over een werk dat je hebt gezien tijdens jouw bezoek aan Mu.ZEE?
Wil je wat meer achtergrondinformatie bij een tentoonstelling?
Of ben je geïnteresseerd in kunst en kunstpublicaties zonder meer?
Op de derde en tevens hoogste verdieping van het museum, met zicht op de daken van Oostende, kan je terecht in de leeszaal van Mu.ZEE bibliotheek, waar je kan snuisteren in 75 actuele kunsttijdschriften uit binnen- en buitenland, nieuwe aanwinsten en eigen publicaties.
Mu.ZEE bibliotheek is in eerste plaats een wetenschappelijke bibliotheek waarbij de collectie inhoudelijk aansluit bij de werking van Mu.ZEE. Je vindt er informatie over Belgische en internationale kunst van de 19de, 20ste en 21ste eeuw.
De bibliotheekcollectie omvat ruim 1000 tijdschrifttitels en 30.000 boektitels waaronder kunstenaarsmonografieën, vakliteratuur, naslagwerken en tentoonstellingscatalogi. Uitgebreide documentatie over kunstenaars in de vorm van kunstenaarsmappen vult de collectie aan. Daarnaast beschikt Mu.ZEE bibliotheek ook over speciale collecties die zo waardevol zijn dat zij als afzonderlijke collectie-onderdelen worden bewaard: fonds Constant Permeke, fonds Wout Hoeboer, fonds Etienne Elias, archief Robert L. Delevoy en een verzameling kunstenaarspublicaties.
De collectie is voorlopig nog niet volledig online ontsloten, maar daar zijn we volop mee bezig.
Zoek hier in onze Museumbibliotheek catalogus :
De Collectie "In de verf gezet" :
Mu.ZEE beschikt over een rijke archief- en biblioheekcollectie die zich ent op moderne en hedendaagse kunst in België. Om dit fantastisch patrimonium voor het publiek zichtbaar te maken, legt de bibliotheek via kunst(historische) artikels de focus op talrijke kunstenaars binnen de collectie en hun oeuvre. Deze bijdragen worden telkens opgenomen in de rubriek ‘In de verf gezet’, die toegankelijk is via de website van Mu.ZEE en de bibwebsite van de openbare bibliotheek (https://oostende.bibliotheek.be/muzee-bibliotheek).
-
JAMES ENSOR EN MARCEL PROUST
Op 18 november is het precies 100 jaar geleden dat Marcel Proust overleed. De schrijver is gekend van zijn Proust Questionnaire. Ook James Ensor was ermee vertrouwd en heeft deze vragen op zijn manier beantwoord. Mu.ZEE bibliotheek legt daarom in dit eerste artikel de link tussen Proust en Ensor, waarvan Mu.ZEE het manuscript met beantwoorde vragen door Ensor mag rekenen tot haar archiefcollectie.

-
EMILE VERHAREN IN EEN NOTENDOP
In deze tweede bijdrage voor de rubriek ‘In de verf gezet’ focust de museumbibliotheek zich op de belangrijke Belgische dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren. Deze figuur loopt als rode draad doorheen de Belgische kunstgeschiedenis van de 19de en 20ste eeuw. Zijn vele kunstkritische geschriften laat ons de kunstwereld van die tijd herontdekken, net als het oeuvre van kunstenaars als Théo van Rysselberghe, James Ensor, Fernand Khnopff,…

- LES XX: EEN VRIJPLAATS VOOR AVANT-GARDEKUNST
In de volgende bijdrage voor de rubriek ‘In de verf gezet’ wordt de Brusselse kunstenaarsgroep Les XX onder de aandacht gebracht. De oprichting van de groep vond 140 jaar geleden plaats en betekende een belangrijke episode in de moderne Belgische kunst. Lees meer over het ontstaan, de heersende portretcultuur, maar ook over Anna Boch die zich als enige vrouwelijke kunstenaar bij Les XX aansloot.

Praktische info
Openingsuren
De bibliotheek is vrij te bezoeken op
dinsdag van 10 – 13 uur
donderdag van 10 – 13 uur
op andere weekdagen is de bib te bezoeken op afspraak
Gesloten op zaterdag, zon- en feestdagen
De bibliotheek is gesloten tussen Kerst en Nieuwjaar.
Faciliteiten
Leeszaal voor 15 personen
Gratis wifi
Mogelijkheid tot printen, kopiëren of scannen
Toegang
Mu.ZEE bibliotheek staat zowel ten dienste van de interne medewerkers als van het ruimere publiek, zoals museumbezoekers, kunstenaars, gidsen, studenten, docenten, wetenschappelijke onderzoekers,…
Tijdens de openingsuren van de bibliotheek kunnen de lopende tijdschriften en de publicaties in de leeszaal vrij geraadpleegd worden. Publicatie uit de bibliotheekdepots en uit de speciale collecties moeten aangevraagd worden.
Er worden geen werken uitgeleend.
De leeszaal is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.