Het gebouw

Mu.ZEE is gehuisvest in een gebouw met een rijke geschiedenis. Tot 1981 maakte het deel uit van de SEO, Spaarzaamheid Economie Oostende, opgericht in 1892. Deze coöperatieve groeide uit tot een succesverhaal in de distributiesector van Oostende en al gauw werden er bijhuizen opgericht in Oostende en langsheen de kust. Op zoek gaande naar een nieuw hoofdkantoor met warenhuis voor de SEO op het einde van de jaren 1940 koos men voor de uitbreiding van een reeds bestaand SEO-gebouw, gelegen in de Amsterdamstraat, waar een apotheek en bierbottelarij waren ondergebracht. De eerste uitbreiding gebeurde aan de kant van de Gentstraat , maar de kers op de taart werd de nieuwe hoofdwinkel met de dertig meter lange gebogen glaswand in de Romestraat: schoenen, geneesmiddelen, kledij, voedingswaren, je kon het zo gek niet bedenken , alles was hier te verkrijgen. In de SEO betaalde men niet met geld maar met jetons. De SEO was een grote bron van tewerkstelling voor de lokale bevolking en vele Oostendenaars kenden of hadden wel iemand in de familie die in de Coo, zoals de SEO in de volksmond werd genoemd, werkte. Over Mamazels, Stongs en percenten. Een geschiedenis van S.E.O. 1892 – 1981 van Olivia Simoen vertelt het rijke verhaal van deze coöperatieve.

Aan het succesverhaal kwam echter een einde in 1981 toen het failliet ging, maar vijf jaar later, in 1986 gingen de deuren opnieuw open: het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst, beter gekend onder de iconische naam van het PMMK, vond er na ettelijke jaren van rondreizen tussen Brugge en Ieper, een onderdak. De winkelruimten met hun verhalen verdwenen voorgoed in de geschiedenisboeken en hadden definitief plaats gemaakt voor museumruimten. In de jaren 2000 vond ook de collectie van het Oostendse Museum voor Schone kunsten de weg naar het oude warenhuis. Een nieuw museum onder de naam Mu.ZEE werd einde 2009 geboren!

De architect Gaston Eysselinck (1907-1953) realiseerde voor de SEO een aantal filialen waaronder ook de nieuwe hoofdzetel met warenhuis in de Romestraat. Tussen 1945 en 1953 was hij werkzaam in Oostende : naast een paar woningen, zette hij ook zijn naam onder het PTT/RTT gebouw, nu het Cultuurcentrum De Grote Post ( p.297 e.v. Marc Dubois, Gaston Eysselinck. In de voetsporen van Le Corbusier, 2019)

 

....