Secundair onderwijs

Out of the box

Interactieve rondleiding met creatieve opdrachten in de museumzalen.
Deze tour gaat door in onze vaste collectie.

We kleuren buiten de lijntjes, denken voorbij het kunstwerk, analyseren de beeldtaal, vragen ons af wat de bedoelingen zijn van de kunstenaar en hoe de kunstenaar zich beweegt in een steeds evoluerende maatschappij. Interactie is de rode draad. Er zijn actieve opdrachten en discussiemomenten. Aan de hand daarvan worden de jongeren wegwijs gemaakt in de moderne en hedendaagse kunststromingen.

Doelgroep: secundair onderwijs, steeds aangepast aan de leeftijd
Duur: 1,5 uur
Kostprijs: 60 euro/ gids
Aantal: max. 25 leerlingen/ gids

Boeken

Met open blik

Interactieve rondleiding in gesprek.
Deze tour gaat door in onze vaste collectie.

Deze rondleiding is geïnspireerd op de methode ‘Visual Thinking Strategies’.

Samen met de leerlingen bekijk en bespreek je enkele kunstenwerken met open blik. De gids is vooral moderator. Hij of zij stelt vragen, koppelt terug wat er gezegd wordt en vraagt door. Er is nooit een fout antwoord, want de basisvraag is wat er te zien is. Wat iemand ziet in een kunstwerk verschilt sterk van persoon tot persoon. Je kijkt met je eigen referentiekader en met je eigen ervaringen. Misschien pas je je idee aan wanneer je de visie van een ander hoort? Of bouw je verder op wat een ander vertelt? Samen haal je veel meer uit een kunstwerk dan je alleen zou doen!

De methode is geïnspireerd op Visual Thinking Strategies, ontwikkeld door het MoMA in New York. Omdat bezoekers weinig onthouden van een rondleiding wanneer de informatie onvoldoende aansluit bij hun leefwereld, wordt bij deze methode vertrokken van de inbreng van de bezoeker, niet van de kennis van de gids. Iedereen, ongeacht opleiding en culturele achtergrond kan hieraan deelnemen, er is geen achtergrondkennis vereist. Door te benoemen wat je ziet, ga je scherper kijken. Door het vernemen van verschillende visies, verbreed je je blik.

Duur: 1,5 uur
Kostprijs: 60 euro/ gids 
Aantal: max. 15 personen/ gids
Talen: Nederlands (Frans, Engels en Duits op aanvraag)

Boeken

Onder de pers

Grafiekworkshop om de collectie van Mu.ZEE beter te leren kennen. We grasduinen tussen de kunstwerken, bekijken compositie, licht, kleur, vorm, donker, schaduw, textuur en details. Maar er is ook tijd om te kijken naar de (maatschappelijke, kunsthistorische) thema’s en emoties in onze kunstwerken om dan in het atelier te experimenteren met een eigen druktechniek. Na het tekenen van een eigen ontwerp, leren de leerlingen de grafische techniek: ze krassen, tekenen, wrijven, kleven en drukken met een etspers hun kunstwerk tot leven.

Kies tussen:

- Monotypes
- Droge naald op plexiplaat
- Collografie of collagedruk

Deze tour met workshop gaat tijdens de expo van Ensor volledig door in de vaste collectie.

Doelgroep: eerste tot zesde secundair onderwijs
Duur: 2 uur
Kostprijs: 75 euro/ gids
Aantal: max. 25 personen/ gids

Boeken

Ensor in tweevoud

(Ensorhuis + Ensor en Spilliaert museumvleugel)

Het Ensorhuis of Mu.ZEE? Kies voor beide met Ensor in tweevoud. Ontdek de leefwereld van Ensor in zijn woonhuis in de Vlaanderenstraat en de originele kunstwerken in de Ensor en Spilliaert museumvleugel van Mu.ZEE.

Duur: 2 uur
Kostprijs: 90 euro voor de gids + combitoegangsprijs van 3 euro/persoon
Aantal: max. 25 personen/ gids
Talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits

Deze formule kan momenteel niet geboekt worden. Rondleidingen zijn voorlopig nog niet mogelijk in het Ensorhuis door de coronamaatregelen.

Op maat

Is er een kunstprojectweek op school? Geef je les in het BUSO? Wil je als leerkracht Nederlands ook op bezoek komen met je leerlingen? Ja, natuurlijk kan je je bezoek breder bekijken! Neem gerust contact met ons op. We kunnen je helpen het bezoek voor te bereiden of een rondleiding op maat af te spreken.

Stuur een mailtje naar booking@muzee.be.

Reviews van leerkrachten

Lees hier de reviews van Cultuurkuur, door leerkrachten die Mu.ZEE bezochten met hun klas.